Den forbannede kjøleren

 

Alle som har tilbrakt mer enn fem dager på en seilbåt, vet hva jeg snakker om: kjølere som ikke kjøler, kjølere som fryser til, kjølere som tror de er frysere, kjølere som ikke kjøler og fryser til samtidig, pluss mange andre variasjoner over temaet. Felles for dem alle er at de bruker strøm, mye strøm. Slik er det også med kjøleboksen vår. Da vi kjøpte båten i 2014, fortalte den daværende eieren at kjøleboksen var lunefull og ikke fungerte som den skulle. På den tiden kunne jeg lite eller ingenting om kjøleboks, så jeg trakk på skuldrene og tenkte at det sikkert kunne løses på en enkel måte.
I 2020, altså 7 år senere, var situasjonen rundt kjøleboksen ikke stort bedre. Den rumlet og gikk 24-7 og stoppet aldri, så omtrent hver tiende dag hadde boksen klart å produsere en fin liten isbre rundt kjøleelementet, noe som ødela kjøleeffekten. Så da var det bare å begynne med avriming, noe som ble løst ved hjelp av en hårføner og hakking med kniv. Da vi stort sett var ute med båten på helgeturer og en fireukers tur hver sommer, aksepterte vi dette, men da en langtur på 6 måneder ble diskutert, innså vi raskt at problemet rundt kjøleren måtte løses.
Vi prøvde å bytte termostat, og vi leste oss opp på internett der andre slet med omtrent det samme, men uansett hva vi gjorde, fungerte ikke kjøleren bedre. En dag rundt juletider 2020 var jeg innom et engelskspråklig forum der en gruppe mennesker fordrev tiden med å skjelle hverandre ut om ulike leverandører av kjølebokser. Det var en person som trodde han hadde løst problemet. Han hadde lagt ut et bilde av en blå "dings", en termostat og et ledningsnett. Han hevdet i innlegget sitt at han nå hadde fått orden på kjøleskapet ved å gjøre kjøleskapet smart. Jeg hadde ingen anelse om at det gjemte seg et uintelligent vesen nede i kjøleskapet, hadde jeg sett det hadde jeg nok vært mer forsiktig når jeg brukte kniv og hårføner. Jeg lurte et øyeblikk på om oppførselen min hadde irritert kjøleren, men avfeide det ganske raskt. Jeg fant raskt produktet på internett. Isotherm smart energistyring. Jeg leste meg opp, her var både en dataprosessor og mange andre ting som skulle hjelpe den sterkt fornærmede kjøleboksen til et bedre og mer effektivt liv. Riktignok kostet det litt penger, men hva faen, hvis dette kunne fikse kjøleren var det verdt det uansett. Vi fikk installert den blå, litt mystiske boksen. Og vips, så var kjøleren som ny igjen! Fantastisk! Jubelen sto i taket, noe så fantastisk. 

Gleden varte i litt over tre år, så bestemte kjøleboksen seg for å bli dum igjen, boksen rumlet og gikk hele dagen og strømforbruket var skyhøyt. Så da dukket spørsmålet opp, var det den blå boksen som var ødelagt, eller var det noe med kompressoren eller termostaten? Vi kom ikke frem til noe godt svar, så vi bestemte oss for å bytte ut hele systemet, kompressor, kjøleelement, termostat, altså hele greia. Valget falt på et Isotherm Classic Compact 150 kjøleaggregat med ITC. Det tok oss en hel dag med demontering og montering. Da vi satte i gang vidunderet, var spenningen til å ta og føle på. Komplett kjøleutstyr er ikke billig, og vi håpet at investeringen ville lønne seg. For å gjøre en lang historie kort: Kjøleskapet fungerer som en drøm. Den er ekstremt stabil og har et eget eksternt display som viser temperaturen inne i boksen, samt muligheten til å skifte mellom tre forskjellige moduser, alt avhengig av om du ligger for anker og trenger å spare strøm eller om du er på landstrøm og har all den strømmen du trenger. Vår boks er i normalmodus og er svært energieffektiv. Vel verdt alle pengene. Du vet hva de sier: lykkelig kone, lykkelig liv.